Hieronder vindt u informatie over de aanmelding, het intakegesprek, de behandeling en het doen van afbericht.

Aanmelding
U kunt bij mij terecht met verwijsbrief of zonder verwijsbrief. Voor een behandeling aan huis is echter altijd wel een verwijsbrief nodig. Aanmelden kan door middel van het invullen van het aanmeldingsformulier onder het kopje ‘aanmelden’. U kunt ook een e-mail sturen middels het contactformulier (zie 'home'). Binnen 5 werkdagen wordt er telefonisch of via mail contact met u opgenomen. Het kan zijn dat er sprake is van een wachtlijst. 
Let op: Bent u verzekerd bij CZ (of haar dochtermaatschappijen Just, OHRA, Nationale Nederlanden, IZZ, ASR of RMA? Dan is een verwijsbrief in alle gevallen nodig.

Intakegesprek

Na de aanmelding wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek wordt de hulpvraag in kaart gebracht en worden uw persoonsgegevens genoteerd. U neemt voor de intake de volgende gegevens mee:

   - zorgverzekeringspas
   - geldig legitimatiebewijs
   - indien aanwezig de verwijsbrief (deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden). Tijdens de eerste afspraak wordt ook de behandelovereenkomst         besproken. Hierin staan de afspraken die gemaakt zijn omtrent de behandeling en de wijze van vergoeding. 

Bij de eerste afspraak wordt ook de behandelovereenkomst besproken. Hierin staan de afspraken die gemaakt zijn omtrent de behandeling en de wijze van vergoeding. In de behandelovereenkomst worden ook bepaalde aspecten van de zorg binnen de individuele relatie tussen de cliënt en logopedist geregeld conform de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst). Klik op de button voor meer informatie over deze wetgeving en privacy.

Behandeling
Na het intakegesprek en logopedisch onderzoek zal ik met u de geschatte behandelduur en frequentie vaststellen. Als het onderzoek is afgerond, zal er ook een verslag inclusief testresultaten, logopedische diagnose en behandelplan volgen. Het verslag wordt eerst met u besproken voordat het wordt verstuurd aan derden. Tijdens de behandeling krijgt u of uw kind adviezen en oefeningen mee naar huis. Deze dient u thuis volgens afspraak te herhalen voor het gewenste eindresultaat. Na drie of zes maanden zal het logopedisch onderzoek worden herhaald, zodat er gekeken kan worden of de gestelde doelen behaald zijn. De behandeling duurt 30 minuten waarvan 5 minuten administratietijd voor de logopedist. De behandelfrequentie zal wekelijks of eenmaal per twee weken zijn. Ouders/verzorgers zijn minimaal 50% van de behandeling aanwezig; dat wil zeggen fysiek in de behandelkamer of in de wachtruimte.

Vergoeding en declaraties
Logopedisch onderzoek en de logopedische behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekeraar. Voor kinderen is er geen eigen risico. Er is met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Dit betekent dat u de logopedische behandeling volledig vergoed krijgt. De logopedische behandelingen worden direct bij de zorgverzekeraar in rekening gebracht.  In de contracten die met de zorgverzekeraars zijn afgesloten worden ook verschillende tarieven gehanteerd. Voor zorg die niet vergoed wordt gelden de tarieven zoals in de tarievenlijst vermeld staan. 

Afbericht doen?
De behandelingen vinden plaats volgens afspraak en dienen bij verhindering tenminste 24 uur van tevoren te worden geannuleerd. Dit in verband met de gereserveerde behandeltijd voor u of uw kind. Afberichten kunnen telefonisch, middels Whatsapp of via e-mail gedaan worden. Indien u de afspraak minder dan 24 uur van tevoren heeft afgezegd wordt de behandeling (ongeacht de reden) bij u persoonlijk in rekening gebracht. Dit geldt ook voor een online behandeling of een telefonisch consult. Verzuimfacturen kunt u echter niet indienen bij uw zorgverzekeraar en kunt u beschouwen als uw eigen risico. Indien de nota niet binnen 30 dagen na declaratiedatum is voldaan, is de cliënt in gebreke en is de logopediste gerechtigd invorderingsmaatregelen te treffen. De kosten hiervan komen ten laste van de cliënt.

Klachtenprocedure en beroepscode
Op grond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) is elke logopedist verplicht een regeling te hebben voor de behandeling van klachten van patiënten. Het gaat dan om klachten over het handelen van de zorgaanbieder (of het nalaten daarvan), dat nadelige gevolgen heeft voor de patiënt. De wet schrijft voor dat klachten worden behandeld door een commissie, bestaande uit tenminste drie leden, waarvan de voorzitter niet werkzaam mag zijn bij of voor de betreffende zorgaanbieder.

Door de beroepsvereniging voor de logopedisten, de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) in Woerden, is zo’n klachtenregeling voor de logopedie tot stand gebracht en ook is voorzien in een onafhankelijke klachtencommissie. De beroepscode voor de logopedist vormt de basis voor deze klachtenregeling. Ons handelen wordt in hoofdzaak aan die beroepscode getoetst.
De praktijk hanteert de klachtenregeling en is aangesloten bij de klachtencommissie van de NVLF. Voor meer informatie over de klachtenregeling en de procedures die gevolgd moeten worden, kunt u contact met mij opnemen. De klachtenregeling zelf kan op verzoek worden ingezien.
 

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld
Als zorgverlener, in dit geval de logopedist, in de praktijk te maken krijgt met slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling brengt dat extra zorg met zich mee. Hiervoor werd door de overheid de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling ontwikkeld. Sinds 2013 zijn beroepskrachten, waaronder logopedisten bij wet verplicht deze meldcode te gebruiken bij signalen van geweld. Een meldcode beschrijft in 5 stappen wat bijvoorbeeld een huisarts, leerkracht, verpleegkundige, begeleider in de kinderopvang of hulpverlener moet doen bij vermoedens van geweld. De NVLF (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie) heeft een eigen meldcode opgesteld. De meldcode van de praktijk is daarop gebaseerd.

Kwaliteit en deskundigheid
Het verlenen van de beste zorg aan de cliënten heeft de hoogste prioriteit. Daarom hecht de logopedist veel waarde aan kwaliteit en deskundigheid. De logopedist is ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici en is lid van de beroepsvereniging NVLF (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie). De logopedist is daarnaast lid van een kwaliteitskring en blijft zij op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de logopedie. De deskundigheidsbevordering wordt gewaarborgd door middel van vakinhoudelijke bij- en nascholing.